Evlatlık Olan Kişilerin Miras Payı, Evlat Edinme Süreçleri
Küçüklerin Evlat Edinilmesi
Evlat Edinme Şartları:
- Bir Yıl Bakma ve Eğitme: Küçüğün evlat edinilebilmesi için evlat edinenin en az bir yıl süreyle çocuğa bakmış ve onu eğitmiş olması gerekmektedir.
- Küçüğün Yararına Olma: Evlat edinme işlemi, her durumda küçüğün yararına olmalıdır.
- Evlat Edinenin Diğer Çocukları: Evlat edinme, evlat edinenin diğer çocuklarının haklarını hakkaniyete aykırı bir şekilde zedelememelidir.
- Yaş Farkı: Evlat edinilen kişi, evlat edinenden en az 18 yaş küçük olmalıdır.
- Ayırt Etme Gücü: Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, kendi rızası olmadıkça evlat edinilemez.
- Vesayet Altındaki Küçükler: Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlat edinilebilir.
- Ana ve Baba Rızası: Evlat edinme için küçüğün ana ve babasının rızası gereklidir. Rıza, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir.
Rıza:
- Geçerlilik: Verilen rıza, evlat edinenlerin adları belirtilmemiş veya evlat edinenler henüz belirlenmemiş olsa dahi geçerlidir.
- Zaman: Rıza, küçüğün doğumunun üzerinden 6 hafta geçmeden önce verilemez.
- Geri Alma: Rıza, tutanağa geçirilme tarihinden başlayarak 6 hafta içinde aynı usulle geri alınabilir. Geri almadan sonra yeniden verilen rıza kesindir.
Ana ve Babadan Birinin Rızasının Aranmadığı Durumlar:
- Kimliği veya Nerede Olduğu Bilinmiyorsa: Ana ve babadan birinin kim olduğu veya nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa rızası aranmaz.
- Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi: Küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa ana veya babanın rızası aranmaz.
Ergin veya Kısıtlıların Evlat Edinilmesi
Şartlar:
- Altsoyun Rızası: Evlat edinenin altsoyu açık muvafakatiyle ergin veya kısıtlı kişi evlat edinilebilir.
- Sürekli Yardıma Muhtaç Olma: Bedensel veya zihinsel engeli sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç olan kişi, evlat edinen tarafından en az 5 yıldan beri bakılıp gözetilmekte ise evlat edinilebilir.
- Küçükken Bakma: Evlat edinen tarafından küçükken en az 5 yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise evlat edinilebilir.
- Diğer Haklı Sebepler: Diğer haklı sebepler mevcut ve evlat edinilen kişi, en az 5 yıldan beri evlat edinen ile aile halinde birlikte yaşamakta ise evlat edinilebilir.
Evlat Edinme Kararı ve Sonuçları
Evlat Edinme Kararı:
- Yetkili Mahkeme: Evlat edinme kararı, evlat edinenin oturma yeri aile mahkemesi tarafından verilir. Birlikte evlat edinmede eşlerden birinin oturma yeri aile mahkemesi yetkilidir.
- Evlatlık İlişkisi: Mahkeme kararıyla birlikte evlatlık ilişkisi kurulmuş olur. Başvuru sonrası evlat edinenin ölümü veya ayırt etme gücünü kaybetmesi, diğer koşullar sağlandığı takdirde evlat edinmeye engel olmaz.
Sonuçları:
- Haklar ve Yükümlülükler: Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlat edinene geçer.
- Mirasçılık: Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur.
- Soyadı: Küçük evlatlık, evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlatlık, evlat edinilme sırasında dilerse evlat edinenin soyadını alabilir.
- Nüfus Kaydı: Eşler tarafından birlikte evlat edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları yazılır.
- Kayıtların Korunması: Evlat edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlatlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.
- Evlilik İlişkisi: Evlatlık ilişkisi, evlilik ilişkisi ile aynı hukuki sonuçları doğurur.
İptal:
- Rıza Alınmamışsa: Yasal sebep bulunmaksızın rıza alınmamışsa, rızası alınması gereken kişiler küçüğün menfaati ağır biçimde zedelenmeyecekse, hakimden evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilirler.
- Diğer Noksanlıklar: Evlat edinme esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatsa, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir.
Detaylı bilgi için Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.